Krappe arbeidsmarkt door uitzendbranche en bouw

Door , Ergon Jobs 14-02-2018

Deze maand bracht het CBS het rapport uit met de werkloosheidscijfers van het laatste kwartaal van 2017. Het aantal banen is opnieuw gestegen, terwijl het aantal werklozen is gedaald. De arbeidsmarkt raakt hierdoor verder gespannen, wat voor het eerst is sinds voor de crisis. De helft van de banen die erbij kwamen, komen uit de uitzendbranche en de grootste groei is te zien binnen de bouw.

Krappe arbeidsmarkt

In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal banen met 57 duizend toegenomen tegenover een daling van 29 duizend werklozen. Dit resulteert in een gemiddeld aantal van 1,8 personen per openstaande vacature. In 2008 was dit echter zelfs 1,3 personen per vacature. Deze vacatures worden vervolgens minder snel vervuld dan in het derde kwartaal van 2017. Voor het eerst sinds 2009 zak het aantal werklozen onder de 400 duizend.

De groei in het vierde kwartaal betrof alleen banen van werknemers. Daarvan kwamen er 58 duizend bij, waarmee het totaal op 8 199 duizend kwam. Dat is de hoogste stand ooit. Het aantal banen van zelfstandigen nam met 1 duizend af tot 2 087 duizend.

Uitzendbureaus en bouw

Eén op de tien werknemersbanen zijn te vinden in de uitzendbranche, namelijk de helft van alle banen die er de afgelopen jaren per saldo zijn bijgekomen. In de uitzendbranche was in het laatste kwartaal van 2017 opnieuw de grootste groei (+24 duizend). De uitzendbranche is nu goed voor 834 duizend werknemersbanen. Ook de handel, vervoer en horeca (+14 duizend), de zorg (+11 duizend) en de zakelijke dienstverlening (+11 duizend) groeiden fors. In de overige bedrijfstakken bleef het aantal banen het afgelopen kwartaal min-of-meer stabiel.

Daarnaast kwamen de meeste vacatures erbij in de bouw (+3 duizend), gevolgd door de zakelijke dienstverlening, de industrie en de informatie en communicatie (+2 duizend). De handel is de bedrijfstak met de meeste vacatures; een vijfde van het totaal.

Bron:
CBS 14-02-2018

 

Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt?

Ontvang nieuwe vacatures voor deze zoekopdracht per e-mail. Maak een Job Alert.