Wat gaat 2018 ons allemaal brengen in de bouw?

Door , Ergon Jobs 05-01-2018

Ieder jaar veranderen er wetten, regelgevingen en trends. Dat is ook dit jaar weer het geval. Hieronder hebben wij voor u een paar veranderingen en trends op een rijtje gezet.

  • Opnieuw groei: voor het vierde jaar op rij is de bouwproductie in Nederland in 2017 gestegen. Door economische groei neemt de vraag naar woningen en bedrijfsgebouwen toe. De sterke groei in de woningbouw stuwt ook de infraproductie. Zo vraagt de aanleg van nieuwe woonwijken ook om nieuwe toegangswegen. Na de forse groei van 7 procent in 2016, komt de productietoename dit jaar uit op 5,5 procent. Voor 2018 wordt een groei van 4,5 procent verwacht in de bouwsector.
  • Vanaf 2018 veranderen de rechten en plichten van de opdrachtgevers in de bouw. De Rijksoverheid gaat de positie versterken door aannemers aansprakelijk te stellen voor alle gebreken na oplevering van een gebouw. Ook moeten erkende bedrijven de kwaliteit van gebouwen gaan controleren. Tot nog toe was dat een taak van de gemeente.
  • Van alle sectoren gaan werknemers in de bouw er gemiddeld het meest op vooruit in 2018. Personeel in de bouw kan er maandelijks tot wel 12 euro netto bij krijgen!
  • Vanaf 1 januari mogen bedrijven al meteen om het identiteitsbewijs van kandidaten vragen en hier een kopie van maken. Deze mag echter wel maar 4 weken bewaard worden als de kandidaat niet daadwerkelijk aan de slag gaat. Deze verandering biedt organisaties meer tijd om de identiteit te checken en te controleren of de kanidaat in Nederland mag werken.
  • Bekijk ook het overzicht in de wet en regelgeving van de NBBU.

Bronnen:
Rijksoverheid 05-01-2018
Rabobank 05-01-2018
Trouw 05-01-2018
NBBU 10-01-2018

Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt?

Ontvang nieuwe vacatures voor deze zoekopdracht per e-mail. Maak een Job Alert.