Bouwbedrijven zoeken vaklui verder over de grens

Door , Ergon Jobs 01-05-2018

Waar nu zo’n 25% van de werknemers op de bouwplaats een buitenlandse afkomst heeft, zal dit in de komende jaren sterk groeien. Dit is een gevolg van het grote arbeiderstekort in Nederland. Het tekort zorgt ervoor dat de economische groei wordt geremd en dwingt bedrijven verder te kijken.

Om de lopende bouwprojecten door te kunnen laten gaan, worden bouwbedrijven afhankelijk van buitenlandse vakmensen. Bouwbedrijven richten zich massaal op detacheringsbureaus en bemiddelaars, welke arbeidskrachten uit andere landen in Europa werven. Daarentegen groeit de vraag in buurlanden als Duitsland en Polen ook. Deze landen waren voorheen nog een bron van goede vakmensen voor de bouw. Waar bouwbedrijven een paar jaar geleden nog huiverig waren voor Polen, Hongaren en Roemenen, groeit de vraag dusdanig, dat bouwbedrijven die hier eerst moeilijk over deden, nu om zijn. Detacheringsbureaus en bemiddelaars richten zich daarom verder op Zuid- en Oost-Europa.

Hoewel de vraag naar personeel blijft groeien, daalt juist de nieuwe instroom vanuit opleidingen. In de komende jaren zullen er 55.000 extra mensen nodig zijn in de bouw, volgens het EIB. Uitzendbureaus richten zich daarom op steeds meer landen. Zuid-Europese landen en landen buiten de Europese Unie komen daardoor steeds meer in trek. Een eventueel besluit (uiterlijk 1 juli) om Kroaten langdurig in Nederland te laten werken zonder verblijfsvergunning, zou bijvoorbeeld voor een nieuwe groep potentiële arbeidsmigranten kunnen zorgen.

Naam

Bron: Telegraaf

Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt?

Ontvang nieuwe vacatures voor deze zoekopdracht per e-mail. Maak een Job Alert.